Tempranillo - najważniejszy czerwony szczep Hiszpanii, główny składnik win z regionu Rioja i Ribera del Duero, uprawiany poza tym prawie wyłącznie w Argentynie. Jest szlachetną, rdzennie hiszpańską czerwoną odmianą, będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju - szczególnie z regionów Rioja i Ribera del Duero. Portugalia wykorzystuje ten szczep głównie jako składnik win porto jak również niektórych win stołowych. Gatunek znany jest również w Kaliforni, gdzie nosi nazwę Valdepenas. Uprawy Tempranillo występują też w Australii i Meksyku. Szczep ten daje wina nieco podobne do Cabernet Sauvignon, lecz łagodniejsze i lżej zbudowane, z wiekiem bogatsze i pełniejsze.
Owoce tej odmiany są ciemne i otoczone grubą skórką, a uprawa jej daje najlepsze efekty w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Takie warunki występują na terenach leżących kilkaset metrów nad poziomem morza w strefie klimatu śródziemnomorskiego. Z gron tych powstają wina o niezbyt wysokim - jak na normy hiszpańskie - poziomie alkoholu, stosunkowo niskiej kwasowości i poziomie tanin. Stąd częsta praktyka mieszania Tempranillo z innymi odmianami.
Wina otrzymane z tej odmiany charakteryzują się nutą wanilii, cedru i delikatnych przypraw. Z drugiej strony Tempranillo może również dawać znakomite wina młode, typu "joven", o silnie owocowych aromatach jagód i truskawek. Taka uniwersalność win pozwala na szerokie możliwości doboru Tempranillo do potraw, co jest wysoko cenione przez konsumentów.