Dolcetto można spotkać prawie wyłącznie w prowincjach Cuneo i Alessandria w Piemoncie. Innymi piemonckimi regionami uprawy Dolcetto są Alba, Asti, Dogliano, Diano d'Alba i Acqui. Odmiana ta najlepiej udaje się na stanowiskach o gorących, słonecznych dniach i chłodnych, wilgotnych nocach.
Z odmiany Dolcetto produkuje się najczęściej wina jednoszczepowe. Owoce mają cienką skórkę, dają wina miękkie, przyjemne, o niskiej zawartości kwasów i tanin oraz o aromatach jeżyn, śliwek, wiśni i migdałów. Wina te przeznaczone są do szybkiego spożycia, podobnie jak wina z odmiany Gamay, do której Dolcetto bywa porównywane. Ciemne wina Dolcetto są dobrze zbudowane i mają szczególny, łagodny, owocowy smak oraz aromat lukrecji i migdałów. Wina te należy pić młode - najlepiej smakują w ciągu dwóch do trzech lat.