Grenache, Garnacha - drugi co do popularności szczep na świecie. Spotykany pod różnymi nazwami, m.in.: Grenache Noire (czarna grenache) we Francji, Garnacha w Hiszpanii, Alicante w Toskanii. Stanowi składnik słynnych francuskich Châteauneuf-du-Pape, Cotes du Rhone i Gigondas a w Hiszpanii win z regionu Rioja.
Daje wina jaśniejsze niż inne, o średniej strukturze. Wina z Grenache mają niewielką zawartość garbników i mało intensywną barwę, a za to dobrą owocowość. Te cechy predestynują tę odmianę do przetwarzania także na wina różowe, a nawet białe.
Typowymi dla tej odmiany są aromaty i smaki czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynków, pieprzu i lukrecji. Wino szybko się starzeje, stosunkowo łatwo utlenia i maderyzuje.
Ponieważ Grenache daje wina miękkie dlatego często jest kupażowana z odmianami bogatszymi w taniny (garbniki), jak np. Tempranillo (szczególnie w regionie Rioja) albo Syrah czy Mourvedre.
W niesprzyjających warunkach klimatycznych (susza, wiatr, upał) i przy celowym ograniczaniu wydajności Grenache potrafi stworzyć wina skoncentrowane, aromatyczne, pikantne i długowieczne.