Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Odmiany białych gron

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Bacchus - odmiana uprawiana głównie w Niemczech oraz w niewielkich ilościach w Wielkiej Brytanii i Kanadzie. (więcej...)

Chardonnay- jedno z najpopularniejszych gron świata. Pomimo swojego świeżego, wielkiej klasy smaku, wina te mają bezpretensjonalny i trwały charakter, przypominający w smaku nie w pełni dojrzałe jabłka. Wysokiej jakości wina Chardonnay doskonale nadają się do starzenia w dębowych beczkach. (więcej...)

Chenin lub Chenin Blanc - jedna z bardziej uniwersalnych odmian, używana do produkcji win od wytrawnych aż po deserowe. Powstają z niej znakomite i długowieczne wina słodkie, używana jest także jako domieszka do win stołowych. (więcej...)

Gewürztraminer - nazwa oznacza dosłownie: korzenny, pikantny Traminer (więcej...)

Grüner Veltliner - w Dolnej Austrii ponad połowa produkcji wina przypada na ten wysoko wydajny i odporny szczep. Wina wytwarzane z tych gron to zarówno proste Zechwein, jak i wysokiej jakości wina, w których bogactwo smaku i bukietu zostało mądrze i elegancko połączone i które przypominają wielkie wina z Alzacji. Typowe wino z Grüner Veltliner jest wytrawne, o lekko pieprzowym, pikantnym smaku i najlepiej spożywać je w ciągu pierwszych 2-3 lat. 

Müller-Thurgau - stosunkowo szybko dojrzewająca odmiana, uważana za wysoko wydajne i proste w uprawie grono, z którego zazwyczaj wytwarza się proste wina. Wina o pełnym kwiatowym smaku z delikatną nutką gałki muszkatołowej są uznawane za zdrowe dzięki stosunkowo łagodnej cierpkości. Aromat przypomina zielone jabłka, cytryny, czarne porzeczki, geranium, gałkę mauszkatołową i zieloną paprykę (więcej...)

Muscat Blanc à Petits Grains - najstarsza i najbardziej ceniona z odmian muskat, ma wyjątkową koncentrację delikatnych aromatów, podobnych do kwiatów pomarańczy i egzotycznych przypraw. Najmniejsze jagody mają kolor od jasno- do ciemnoczerwonego.

Pinot Blanc - w Niemczech znany jako Weissburgunder, w Czechach i na Bałkanach jako Beli Pinot. Szczep podobny w smaku i w bukiecie do Chardonnay, z delikatną nutką migdałową i aromatem zielonych jabłek. Wina z Pinot Blanc są dobrze zbudowane, czasem eleganckie i dojrzewając mogą osiągnąć bardzo wysoki stopień jakości.

Pinot Gris (Pinot Grigio) - biały mutant czerwonej odmiany Pinot Noir. Prawidłowo uprawiane grona dają wina łagodne, o niskiej kwasowości i neutralnym, delikatnym zapachu przypominającym brzoskwinie i skórkę pomarańczy. Gatunek często uprawiany w północno-wschodnich Włoszech, w USA, Niemczech i we francuskiej Alzacji. (więcej... )

Riesling - nie ma bardziej uniwersalnych gron niż te niewielkie krągłe owoce. Stąd nazywa się je "Królową gron". Ich stosunkowo wysoka kwasowość powoduje, że wina te można przechowywać nieomal w nieskończoność. (więcej...)

Sauvignon Blanc - francuski szczep, uprawiany także w ciepłych rejonach Ameryki Południowej. Z odmiany tej powstają charakterystyczne wytrawne białe wina o nucie przypominającej zielone owoce. Wyczuwa się w nich substancje charakterystyczne dla owoców passiflory, cytrusów, czerwonej porzeczki i szparaga. Wina te często poddaje się starzeniu w dębowych beczkach barrique celem wzmocnienia ich charakteru. (więcej...)

Silvaner - wina z tego szczepu są umiarkowanie kwasowe, bardzo świeże, lekkie, żywe i gaszące pragnienie. Wyczuwa się w nich delikatne niuanse owocowe, aromaty kwiecia akacji i mineralne akcenty. (więcej...)

Czytany 3068 razy
Więcej w tej kategorii: Bacchus »
Zaloguj się, by skomentować
Top