Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Silvaner

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

 silvaner-m

Silvaner - odmiana wyhodowana w średniowieczu w Austrii. W latach 60. i 70. XX wieku bardzo popularna - używana jako składnik półsłodkich win typu Liebfraumilch. Obecnie uprawiana na większą skalę tylko we Frankonii i w rejonie Saale-Unstrut - do produkcji win wytrawnych. W Hesji Nadreńskiej i w Palatynacie produkuje się z niej wina słodkie. Szczep ten znany jest w Niemczech również pod nazwą Grüner Silvaner.

Zalety tej odmiany to wystarczająca ilość cukru skutkująca wszechstronnością (daje wina od wytrawnych po słodkie) oraz długi okres dojrzewania i możliwość późnego zbioru.

Wina z tego szczepu są umiarkowanie kwasowe, bardzo świeże, lekkie, żywe i gaszące pragnienie. Wyczuwa się w nich delikatne niuanse owocowe, aromaty kwiecia akacji i mineralne akcenty. Na odpowiedniej glebie i w odpowiedni miejscu Silvaner potrafi dać wina gęste, długie, o dobrej strukturze.

Wina te pije się zwykle młode, najczęściej jako dodatek do ryb, owoców morza, a także jako aperitif.

Czytany 2749 razy
Zaloguj się, by skomentować
Top