Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Odmiany czerwonych gron

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Cabernet Sauvignon - otrzymywane z tych gron ciemne wina odznaczają się dużą zawartością garbników. Można je przechowywać przez długi czas, ponieważ dojrzewają bardzo powoli. Mają bogaty bukiet i klasę, są mocne, w smaku zaś pojawiają się nutki czarnych porzeczek, cedru i czarnego pieprzu. (więcej...)

Merlot - we francuskim regionie Bordeaux ciemnogranatowy Merlot jest najczęściej uprawianym czerwonym gronem. Merlot rośnie głównie w północno-wschodnich rejonach Włoch, ale także w Nowym Świecie. (więcej...)

Pinot Noir - jedna z najstarszych odmian winorośli. Mimo, że jest dość wymagającym gronem pod względem lokalizacji winnicy i technik produkcji wina, szczep ten jest uprawiany w niemal wszystkich regionach uprawy winorośli na świecie. (więcej...)

Grenache, Garnacha - drugi co do popularności szczep na świecie. Daje wina jaśniejsze niż inne. Szczególnie we francuskiej dolinie Rodanu z tego szczepu powstają skoncentrowane, aromatyczne i pikantne czerwone wina. (więcej...)

Syrah-Shiraz - odmiana uprawiana głównie we Francji i w Australii, gdzie jest najczęściej występującym czerwonym gronem. Odmiana daje wina mocno czerwone, o wysokiej zawartości garbników a najlepsze z nich mają ciekawą mieszankę zapachową fiołków, tytoniu, trufli i lukrecji. (więcej...)

Carmenère - sztandarowy szczep chilijski. Daje wina intensywnie karminowe, bardzo owocowe w smaku i zapachu (więcej...)

Dornfelder - jedna z nowych odmian, uprawiana głównie w Hesji Nadrenii i Palatynacie.Sok owoców tego szczepu jest bardzo ciemny i umożliwia produkowanie dobrze wybarwionych, cięższych win czerwonych. Dornfelder dobrze nadaje się również do starzenia w beczkach dębowych. (więcej...)

Sangiovese - jedna z najstarszych czerwonych odmian uprawianych we Włoszech. Grona te dają wina o wysokiej zawartości tanin i kwasów, lecz o niezbyt ciemnej barwie. Sangiovese stanowi dominujący składnik słynnego w świecie włoskiego Chianti. Podjęto próby mieszania Sangiovese z Cabernet Sauvignon, co dało tzw. supertoskany - bogate wina o dużym potencjale starzenia.

Tempranillo - najważniejszy czerwony szczep Hiszpanii, uprawiany poza tym prawie wyłącznie w Argentynie. (więcej...)

Regent - odmiana chętnie uprawiana w Niemczech, gdzie przepowiada się jej świetlaną przyszłość, ponieważ pozwala ona uzyskać wina o ognistym, bez mała południowym charakterze. (więcej...)

Malbec - czerwony szczep o drobnych gronach, dający ciemne, gęste wino o dużej zawartości garbników. Chociaż Malbec pochodzi z Francji, to dziś jednak jest tu zdecydowanie mało popularny, prawie całkowicie zastąpił go Merlot i Cabernet Sauvignon. (więcej...)

Carignan, Cariñena - z powodu późno dojrzewających gron odmiana ta dobrze rośnie wyłącznie w ciepłym klimacie, takim jaki panuje we Włoszech, Hiszpanii, Kaliforni, Meksyku czy Izraelu (więcej...)

Dolcetto - szczep ten można spotkać prawie wyłącznie w prowincjach Cuneo i Alessandria w Piemoncie. Innymi piemonckimi regionami uprawy Dolcetto są Alba, Asti, Dogliano, Diano d'Alba i Acqui (więcej...)

Monastrell / Mourvedre - szczep pochodzenia hiszpańskiego chętnie uprawiany na całym południu Francji, głównie w apelacjach: Tavel, Lirac, Chateauneuf-du-Pape, Bandol, Fitou oraz w Algierii, Hiszpanii, Australii (więcej...)

Meunier - ta czerwona odmiana, nazywana także Pinot Meunier, należy do najpowszechniej występujących szczepów we Francji i jest wykorzystywana do produkcji szampana. Wysoka wydajność i dobra budowa wina uczyniły z Meunier grono łatwe w uprawie na chłodnych, północnych zboczach w wilgotnej dolinie Marny. W Niemczech Meunier jest znany pod nazwą Schwarzriesling lub Müllerrebe.

Czytany 2780 razy
Zaloguj się, by skomentować
Top