Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Merlot

Oceń ten artykuł
(1 głos)

merlot-m

We francuskim regionie Bordeaux ciemnogranatowy Merlot jest najczęściej uprawianym czerwonym gronem. Poza tym rośnie głównie w północno-wschodnich rejonach Włoch, ale także w Nowym Świecie. W dogodnych lokalizacjach dojrzewa bardzo wcześnie i odznacza się stosunkowo wysoką wydajnością. Powstają z niego wina o wysokiej zawartości alkoholu. Grona te dają wina ciemnoczerwone, dobrze zbudowane, z charakterystycznym śliwkowym, pikantnym smakiem.

Winorośl ta wywodzi się z Francji, a dzieje jej uprawy sięgają I w.n.e. Niezbyt duże, ciemne grona tej odmiany pokryte są stosunkowo cienką skórką, co sprawia, że dość wcześnie dojrzewają i zawierają mniejsze ilości tanin niż Cabernet Sauvignon. Wina otrzymywane z Merlota charakteryzują się niską kwasowością i aksamitną miękkością. Grono to jest tak uniwersalne, że z powodzeniem używa się go do wyrobu win zarówno jednogatunkowych jak i mieszanek.

Długie leżakowanie Merlota nie wpływa na jego jakość. Pełną dojrzałość wina osiągają przeciętnie po kilku latach i mija się z celem dłuższe ich przechowywanie.

Czytany 2765 razy
Zaloguj się, by skomentować
Top