Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Sauvignon Blanc

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

sauvignon blanc-m

Sauvignon Blanc - drugi, po Chardonnay, pod względem wielkości upraw biały szczep winorośli. Wywodzi się prawdopodobnie z regionu Bordeaux we Francji. Nazwa pochodzi od francuskich słów sauvage (dziki) i blanc (biały), oznaczających dziko rosnące krzewy tej odmiany na zachodzie Francji.

Grona tej odmiany wcześnie dojrzewają dzięki czemu są powszechnie uprawiane w krajach o klimacie chłodnym (Francja, Austria). Ponieważ odmiana charakteryzuje się stosunkowo wysoką naturalną kwasowością, to pozwala na utrzymanie świeżego charakteru win również z owoców rosnących w rejonach cieplejszych (Nowa Zelandia, Australia, Chile, Kalifornia). W zależności od strefy klimatycznej szczep ten daje wina o różnym charakterze. Na ogół są to wina wyraziste, z nerwem, orzeźwiające, choć mogą powstawać również wina deserowe. Sauvignon Blanc pija się zwykle jako wina młode.

Sauvignon Blanc może przypominać smaki i zapachy od wyraźnie trawiastych aż po słodkawe, cytrusowe. Może nadawać winom ziołowy charakter z aromatami mineralnymi i melona, może również kojarzyć się z zapachem pokrzywy, liści czarnej porzeczki, szparagów, zielonych jabłek czy agrestu. Wina określa się zwykle jako rześkie, eleganckie i świeże.

Choć wydaje się to dziwne jasna, zielona odmiana Sauvignon Blanc ma wiele wspólnego z ciemnym, czerwonym Cabernet Sauvignon. Podobieństwo nie kończy się na nazwie i regionie pochodzenia. Smaki papryki i szparagów wyczuwalne w obu odmianach pochodzą z tych samych związków chemicznych zawartych w obu odmianach. Obie odmiany są bowiem genetycznie spokrewnione: Sauvignon Blanc jest "rodzicem" Cabernet Sauvignon po naturalnym skrzyżowaniu w XVIII stuleciu z Cabernet Franc w winnicach Bordeaux. Zarówno rodzic jak i potomek należą obecnie do najbardziej powszechnie sadzonych odmian winorośli na świecie.

Lekko schłodzone wina Sauvignon Blanc dobrze pasują do dań rybnych i serów, zwłaszcza kozich. To także jedne z niewielu win, które pasują do sushi.

Ciekawostką jest fakt, że Sauvignon Blanc, obok Rieslingów, było jednym z pierwszych wysokiej klasy win rozlewanych na szeroką skalę do butelek z zakrętką, zwłaszcza przez winiarzy z Nowej Zelandii.

Czytany 2241 razy
Więcej w tej kategorii: « Silvaner Müller-Thurgau »
Zaloguj się, by skomentować
Top