Te spotykane często na etykietach win hiszpańskich słowa przekładają się na jakość i cenę tego co znajdziemy w butelce. Określają sposób i długość dojrzewania win w winnicy. I tak:
- wina młode oznacza się jako Cosecha (wino jednoroczne) lub Joven (wino kilkunastomiesięczne). Wina te przeznaczone są do natychniastowego spożycia i nie nadają się do dłuższego przechowywania.
- Crianza - wysokiej jakości wina, które spędziły w winnicy minimum 2 lata, z czego część w dębowych baryłkach (wina czerwone co najmniej rok, wina białe co najmniej 6 miesięcy) a pozostały czas w butelkach.
- Reserva - bardzo wysokiej jakości wina, które dojrzewały w winnicy minimum 3 lata, z czego część w dębowych baryłkach (wina czerwone co najmniej rok, wina białe co najmniej 6 miesięcy) a pozostały czas w butelkach.
- Gran Reserva - najwyższej jakości wina produkowane w wyjątkowo dobrych rocznikach. Wina czerwone dojrzewają minimum 5 lat (2 lata w baryłkach + 3 lata w butelkach), wina białe minimum 4 lata (6 miesięcy w baryłkach, przez resztę czasu w butelkach).
Wina klasy Crianza, Reserva i Gran Reserva można przechowywać od kilku do kilkunastu, a nierzadko nawet kilkudziesięciu lat.