Najważniejsze gatunki (alfabetycznie):
1. Bacchus
2. Huxelrebe
3. Faber
4. Kerner
5. Morio-Muskat
6. Müller-Thurgau
7. Optima
8. Ortega
9. Riesling
10. Ruländer
11. Scheurebe
12. Sieger
13. Silvaner
Według popularności:
Müller-Thurgau - najbardziej popularny w Niemczech gatunek (24% upraw). Wyhodowany w 1882 roku w Geisenheim przez Profesora H. Müllera z Thurgau. Jest to krzyżówka Rieslinga i Silvanera. Wina charakteryzują się łagodniejszą kwasowością niż Riesling, kwiecistym bukietem, lekkim posmakiem muszkatu, świeżością i elegancją.
Riesling - najszlachetniejszy i najbardziej ceniony w świecie gatunek winnych latorośli nazywany "królem białych win". Niemiecki obszar uprawowy (21%) jest największy na świecie. Szczególnie małe winogrona Rieslinga dojrzewają dopiero w październiku i listopadzie. Wina charakteryzują się zaakcentowaną kwasowością, orzeźwiającym smakiem i zapachem przypominającym brzoskwinie. Rasowa kwasowość pozwala na długie przechowywanie (więcej...)
Silvaner - jest to trzecia klasyczna odmiana winnych latorośli w Niemczech (8%). Te średniej wielkości, soczyste winogrona dojrzewają trochę wcześniej niż Riesling (początek października). Dają wina o neutralnym zapachu, umiarkowanie kwaśne, lekkie i przyjemne.
Kerner - najbardziej popularna wśród nowych odmian winnych latorośli (7%) - skrzyżowanie Trollingera i Rieslinga. Dają wina o lekkim posmaku muszkatu i orzeźwiającej kwasowości zbliżonej do Rieslinga.
Scheurebe - nowa odmiana, krzyżówka Silvanera i Rieslinga. Wina charakteryzują się "rasową" kwasowością i mocnym, zbliżonym do czarnych porzeczek zapachem.
Bacchus - nowa odmiana, skrzyżowanie Silvanera, Rieslinga i Müller-Thurgau. Powstają z niej wina o dużej zawartości ekstraktów, nieco przypominające Scheurebe, orzeźwiające, o posmaku muskatu.
Huxelrebe - nowa odmiana z Alzey. Winogrona te dojrzewają wcześnie, a przy późniejszych zbiorach osiągają bardzo wysoki poziom stopni Oeschla. Produkuje się z tej odmiany głównie Spätlese i Auslese. Są to doskonale aromatyczne wina o umiarkowanym posmaku muskatu.