Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Niemieckie wina białe

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Najważniejsze gatunki (alfabetycznie):

1. Bacchus
2. Huxelrebe
3. Faber
4. Kerner
5. Morio-Muskat
6. Müller-Thurgau
7. Optima
8. Ortega
9. Riesling
10. Ruländer
11. Scheurebe
12. Sieger
13. Silvaner

Według popularności:

Müller-Thurgau - najbardziej popularny w Niemczech gatunek (24% upraw). Wyhodowany w 1882 roku w Geisenheim przez Profesora H. Müllera z Thurgau. Jest to krzyżówka Rieslinga i Silvanera. Wina charakteryzują się łagodniejszą kwasowością niż Riesling, kwiecistym bukietem, lekkim posmakiem muszkatu, świeżością i elegancją.

Riesling - najszlachetniejszy i najbardziej ceniony w świecie gatunek winnych latorośli nazywany "królem białych win". Niemiecki obszar uprawowy (21%) jest największy na świecie. Szczególnie małe winogrona Rieslinga dojrzewają dopiero w październiku i listopadzie. Wina charakteryzują się zaakcentowaną kwasowością, orzeźwiającym smakiem i zapachem przypominającym brzoskwinie. Rasowa kwasowość pozwala na długie przechowywanie (więcej...)

Silvaner - jest to trzecia klasyczna odmiana winnych latorośli w Niemczech (8%). Te średniej wielkości, soczyste winogrona dojrzewają trochę wcześniej niż Riesling (początek października). Dają wina o neutralnym zapachu, umiarkowanie kwaśne, lekkie i przyjemne.

Kerner - najbardziej popularna wśród nowych odmian winnych latorośli (7%) - skrzyżowanie Trollingera i Rieslinga. Dają wina o lekkim posmaku muszkatu i orzeźwiającej kwasowości zbliżonej do Rieslinga.

Scheurebe - nowa odmiana, krzyżówka Silvanera i Rieslinga. Wina charakteryzują się "rasową" kwasowością i mocnym, zbliżonym do czarnych porzeczek zapachem.

Bacchus - nowa odmiana, skrzyżowanie Silvanera, Rieslinga i Müller-Thurgau. Powstają z niej wina o dużej zawartości ekstraktów, nieco przypominające Scheurebe, orzeźwiające, o posmaku muskatu.

Huxelrebe - nowa odmiana z Alzey. Winogrona te dojrzewają wcześnie, a przy późniejszych zbiorach osiągają bardzo wysoki poziom stopni Oeschla. Produkuje się z tej odmiany głównie Spätlese i Auslese. Są to doskonale aromatyczne wina o umiarkowanym posmaku muskatu.

Czytany 2257 razy
Zaloguj się, by skomentować
Top