Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Grupy jakości win niemieckich

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Każda butelka niemieckiego wina jest wyraźnie oznakowana jako:
- niemieckie wino stołowe/krajowe (Tafelwein/Landwein)
- wino markowe z określonego terenu uprawy (Qba)
- wino markowe z wyróżnieniem (QmP)

Niemieckie wino stołowe (Deutscher Tafelwein)
Niemieckie wina stołowe produkowane są wyłącznie z winogron dopuszczonych do uprawy na terenie Niemiec. Są to zwyczajne, orzeźwiające wina, które można podawać jako "Schoppenweine", które nie podlegają jakiejkolwiek porównywalnej kontroli jakościowej, jak np. wina markowe.

Niemieckie wino krajowe (Deutscher Landwein)
Jest to wyższy stopień win stołowych. Winogrona użyte do produkcji tych win muszą pochodzić z jednego z czterech obszarów uprawowych: Rhein Mosel, Bayern, Neckar, Oberrhein.

Wina markowe z określonych terenów uprawowych
(Qualitätswein b.A)

Wina markowe z określonych terenów uprawowych, zwane w skrócie Qba, są to wina, które mogą pochodzić wyłącznie z jednego z 13 niemieckich terenów uprawowych. Każde takie wino musi być poddane kontroli jakościowej pod względem gatunku winogron, dojrzałości, harmonii i elegancji. Dopiero wówczas, gdy dane wino pomyślnie przejdzie wszystkie etapy takiej złożonej kontroli jakościowej na etykiecie może pojawić się oznaczenie Qba.

Wina markowe z wyróżnieniem
(Qualitätswein mit Prädikat)

Wina te w odróżnieniu od win stołowych i markowych (Qba) nie mogą być wzbogacane. W stosunku do win markowych z wyróżnieniem obowiązują najwyższe wymagania podczas kontroli jakościowej odnośnie gatunku winogron, dojrzałości, harmonii i elegancji. Wina te są oznaczane zgodnie ze stopniem dojrzałości - a więc ciężarem właściwym moszczu - sześcioma wyróżnieniami, co również każdorazowo musi pojawić się na etykiecie.

Czytany 3074 razy
Zaloguj się, by skomentować
Top