Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Stopnie wyróżnień win niemieckich

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Kabinett - lekkie wino z całkowicie dojrzałych winogron, które na całym świecie uchodzi za najlżejsze wino markowe i może być spożywane w dowolnych ilościach.

Spätlese - wino z całkowicie dojrzałych winogron zebranych najwcześniej siedem dni po rozpoczęciu ogólnego winobrania.

Auslese - wina z najprzedniejszych gron. Szlachetne wina z całkowicie dojrzałych, zdrowych, pojedynczo sortowanych winogron. Charakteryzują się doskonałym smakiem, obfitością substancji aromatycznych i zawartością delikatnego, dojrzałego kwasu.

Beerenauslese - wina uzyskiwane z przejrzałych, szlachetnie fermentujących jagód winogronowych. Charakteryzują się przede wszystkim niepowtarzalnym aromatem szlachetnego grzyba Botrytis Cinerea.

Trockenbeerenauslese - te wina najwyższego stopnia wyróżnienia uzyskuje się z pojedynczych, wyschniętych na krzewie, szlachetnie fermentujących winogron. Są one tak jak miód bardzo słodkie i należy je spożywać jako aperitif przy szczególnych okazjach.

Eiswein (wino lodowe) - jest to rarytas szczególnego rodzaju uzyskiwany z winogron zbieranych w temperaturze minus 7st. C i przetwarzanych również w takim zamrożonym stanie. Wina te charakteryzują się najwyższą koncentracją zarówno owocowego
kwasu jak i cukru oraz niepowtarzalnym aromatem i smakiem.

Czytany 2786 razy
Zaloguj się, by skomentować
Top