Kabinett - lekkie wino z całkowicie dojrzałych winogron, które na całym świecie uchodzi za najlżejsze wino markowe i może być spożywane w dowolnych ilościach.
Spätlese - wino z całkowicie dojrzałych winogron zebranych najwcześniej siedem dni po rozpoczęciu ogólnego winobrania.
Auslese - wina z najprzedniejszych gron. Szlachetne wina z całkowicie dojrzałych, zdrowych, pojedynczo sortowanych winogron. Charakteryzują się doskonałym smakiem, obfitością substancji aromatycznych i zawartością delikatnego, dojrzałego kwasu.
Beerenauslese - wina uzyskiwane z przejrzałych, szlachetnie fermentujących jagód winogronowych. Charakteryzują się przede wszystkim niepowtarzalnym aromatem szlachetnego grzyba Botrytis Cinerea.
Trockenbeerenauslese - te wina najwyższego stopnia wyróżnienia uzyskuje się z pojedynczych, wyschniętych na krzewie, szlachetnie fermentujących winogron. Są one tak jak miód bardzo słodkie i należy je spożywać jako aperitif przy szczególnych okazjach.
Eiswein (wino lodowe) - jest to rarytas szczególnego rodzaju uzyskiwany z winogron zbieranych w temperaturze minus 7st. C i przetwarzanych również w takim zamrożonym stanie. Wina te charakteryzują się najwyższą koncentracją zarówno owocowego kwasu jak i cukru oraz niepowtarzalnym aromatem i smakiem.
Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.
Stopnie wyróżnień win niemieckich
Dział:
O winach niemieckich
Zaloguj się, by skomentować