Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.
Ferris Sherry Cream Sweet Jerez-Xérès
Art. 8160
Obszar uprawowy: Hiszpania – Andaluzja. Winorośl rośnie tu w glebie o wysokiej zawartości wapnia, sprzyjającej magazynowaniu wody w zimie, co z kolei korzystnie wpływa na winorośl podczas letnich upałów.
Sherry, słodkie, rarytas. Pasuje do dojrzewających serów, ciemnych mięs; doskonałe jako deser sam w sobie.
Bukiet: wyczuwalne rodzynki, suszone figi, kandyzowane owoce.
Kolor: głęboki odcień karmelu.
Smak: na podniebieniu grube, syropowe, skomplikowane, z nutami rodzynek, suszonych owoców, toffi, lukrecji, z bardzo długim finiszem. Słodkie i gęste.
Winogrona: do produkcji tego sherry zastosowano odmianę winogron Palomino oraz Moscatel i Pedro Ximenez.
Podczas starzenia producenci wina stosują tradycyjny proces solera, który polega na mieszaniu różnych roczników, co gwarantuje spójny, typowy, dopracowany smak. Po fermentacji do sherry dodaje się wódkę, osiągając finalną zawartość alkoholu 17%.
Leżakowanie: wiele lat.
Temperatura serwowania: 8-12⁰ C, najlepiej podawać w kieliszku do sherry.
Pojemność: 0,75 l, wysokość butelki - 30 cm..
Zawartość alkoholu: 17%.
Grupa cenowa: C