Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Monastrell, Mourvedre

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
monastrell-m
Monastrell, Mourvedre - szczep pochodzenia hiszpańskiego chętnie uprawiany na całym południu Francji, głównie w apelacjach: Tavel, Lirac, Chateauneuf-du-Pape, Bandol, Fitou oraz w Algierii, Hiszpanii, Australii. W Hiszpanii znane jako Monastrell, w Portugalii i w krajach Nowego Świata jako Mataró.

Odmiana późno dojrzewająca, najlepiej owocuje w ciepłym klimacie, na stanowiskach dobrze nasłonecznionych, zwłaszcza w bliskości dużego zbiornika wody. Bardzo dobrze dojrzewa w beczkach. Najczęściej miesza się ją z Grenache i Syrah. W Dolinie Rodanu Mourvedre jest częstym składnikiem Châteauneuf du Pape. Świetnie nadaje się także na wina likierowe produkowane z podsuszanych winogron.

Szczep ten daje wina o wyrazistym bukiecie (wyczuwalne nuty grzybów, skóry, pieprzu, cynamonu, suszonych śliwek, wanilii), a także o sporej zawartości alkoholu. Wina są w smaku krzepkie, gęste, o mocno zaakcentowanej owocowości i łagodnych taninach, w finale wyraźnie owocowe i z aromatycznym posmakiem.

Czytany 2295 razy
Więcej w tej kategorii: « Malbec Grenache, Garnacha »
Zaloguj się, by skomentować
Top