Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Cabernet Sauvignon

Oceń ten artykuł
(1 głos)

 cabernet sauvignon

Cabernet Sauvignon - otrzymywane z tych gron ciemne wina odznaczają się dużą zawartością garbników. Można je przechowywać przez długi czas, ponieważ dojrzewają bardzo powoli. Mają bogaty bukiet i klasę, są mocne, w smaku zaś pojawiają się nutki czarnych porzeczek, cedru, czarnego pieprzu, papryki a nawet czekolady.

Przeprowadzone ostatnio badania DNA tej odmiany wykazały, że jest to szczep liczący sobie nie więcej niż sześćset lat i genetycznie jest samoistną krzyżówką Cabernet Franc i Sauvignon Blanc.

Owoce tej odmiany są małe, czarne i pokryte grubą, twardą skórką. To właśnie dzięki niej Cabernet Sauvignon jest odporny na większość chorób i ataki pasożytów. Gruba skórka chroni też owoce przed mrozem - co dla odmiany dojrzewającej późno jest wielkim plusem.

Grube, czarne skórki przekazują winu charakterystyczną ciemną barwę i intensywne taniny. Z powodu dużej zawartości tanin młode Cabernet Sauvignon jest raczej cierpkie i mało przyjemne w smaku, szlachetności dodaje mu dopiero dojrzewanie - najpierw w dębowych beczkach, później zaś w butelkach. Z biegiem lat wino nabiera szlachetności, łagodnieje, rozwija w sobie niepowtarzalny bukiet, w którym smakosze wyczuwają zapachy korzeni, czarnej porzeczki, czasem także czekolady, tytoniu i lukrecji.

Szczep ten łatwo łączy się z innymi odmianami - w klasycznym kupażu z miękkim Merlot, z wonnym Cabernet Franc i wyrazistym Petit Verdot, a także z odmianami lokalnymi - Sangiovese we Włoszech, Shiraz w Australii, Malbec w Argentynie. W każdej z tych mieszanek Cabernet Sauvignon tworzy nową jakość, zachowując jednocześnie to, co dla niego najbardziej charakterystyczne: siłę i doskonałą strukturę wina.

Czytany 2731 razy
Więcej w tej kategorii: Merlot »
Zaloguj się, by skomentować
Top