Niemcy mają około sto tysięcy hektarów winnic. Około 81% upraw stanowią szczepy białe, 19% - czerwone. Zatem proporcje układają się nieomal dokładnie odwrotnie niż na świecie. Ponieważ według prawa niemieckiego nazwa szczepu może być umieszczona na etykiecie, jeżeli wino zawiera go co najmniej 85%, to informacja dotycząca grona w dużym stopniu pozwala przewidzieć jakiego smaku, koloru, bukietu oraz kwasowości możemy się spodziewać.
Niemieckie winnice rozlokowane są głównie nad Renem, a najważniesze regiony winiarskie to: Baden, Palatynat, dalej na północ Hesja Nadreńska, Rheigau, Nahe, Mittelrhein, Ahr.
Niemcy należą do najbardziej na północ wysuniętych krajów winiarskich. Produkują jedne z najlżejszych i najbardziej delikatnych białych win na świecie. Mają one zazwyczaj niską zawartość alkoholu, są doskonale zrównoważone, eleganckie i subtelne. Choć Niemcy słyną z win białych, coraz częściej - zwłaszcza w ostatnich latach - możemy również skosztować bardzo smacznych win czerwonych.