glowne3

 

Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

2014 Chateau du Levant Sauternes AOC

2014 Chateau du Levant Sauternes AOC

Art. nr 6316

Obszar uprawowy: Francja, Bordeaux, Sauternes, na lewym brzegu Garony, słynie z wysokiej klasy win szlachetnie słodkich, porównywalnych z niemieckimi Beeren- i Trockenbeerenauslese.

Wino białe, słodkie, likierowe, rarytas. Pasuje do delikatnej tarty na kruchym cieście z jabłkami, morelami, owocami cytrusowymi, klasycznie do pasztetu z gęsiej wątróbki lub do niezbyt ciężkich serów z niebieską pleśnią.

Bukiet: delikatny bukiet białej brzoskwini i pomarańczy, owocu kaki, ananasa i pigwy, obok kwiatowych nut wiciokrzewu, akacji i pomarańczy.

Kolor: jasny, złoto-żółty.

Smak: na podniebieniu dominuje elegancja, finezja i delikatna świeżość przed bogactwem słodyczy. Mimo dużej złożoności wino zwarte i giętkie, doskonale zrównoważona słodycz i kwasowość, o bardzo, bardzo długim zakończeniu z aromatem kwiatów pomarańczy i subtelnie ziół, bardzo delikatne, czyste i precyzyjne.

Winogrona: cuvee ze zbieranych ręcznie gron 85% Semillon, 10% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle.

Leżakowanie: może być przechowywane przez kilka lat.

Temperatura serwowania: 8-10oC, by związać aromaty, najlepiej użyć szkła do wina deserowego.

Pojemność butelki: 0,75 litra, wysokość butelki - 30,5 cm.

Zawartość alkoholu: 13%.

5,6 g/l - kwasowość,  95,6 g/l - cukier resztkowy.

Wina naturalnie słodkie zawdzięczamy pleśni szlachetnej botrytis cinerea, która w odpowiednich warunkach rozwijając się na gronach powoduje ich pękanie, pozbawiając je tym samym wody i powodując koncentrację cukrów. Jej rozwój jest jednak możliwy tylko w specyficznych okolicznościach: potrzebne są poranne mgły, odrobina słońca wieczorem i lekki wiatr.
Rozwój pleśni jest nierównomierny, co oznacza konieczność selektywnych, wielokrotnych ręcznych zbiorów. Jagoda zaatakowana przez pleśń przypomina w końcowym etapie jej rozwoju zaschniętą rodzynkę.

Grupa cenowa: D

There are yet no reviews for this product.
Top