Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

Clotte De Manon Armagnac Grande Rèserve 20 Ans AAC

Clotte De Manon Bas Armagnac Grande Rèserve 20 Ans AAC

Art. nr 655810

Obszar uprawowy: południowo-zachodnia Francja, region Armagnac w Gaskonii.

Winiak. Idealny po wyśmienitym posiłku, towarzystwo do przedniego cygara lub jako alternatywa dla Cognac lub Weinbrand.

Bukiet: lekko kwiatowy, ze śliwkowym, drzewnym odcieniem, z niekończącą się gamą aromatów.

Kolor: bursztynowy.

Smak: kwiatowy posmak, intensywnie owocowy, głęboki, z niekończącą się gamą aromatów.

Winogrona: trunek produkowany jest z białych winogron uprawianych w regionie Armagnac w Gaskonii.
Armagnac znany jest już od 1461 roku i nazywany „młodszym bratem koniaku”.
Trunek otrzymuje się przez jednokrotną destylację wina uzyskanego z określonych odmian białych winogron z regionu Armagnac, zebranych tylko w okresie od października do kwietnia. Destylacja odbywa się najpóźniej ostatniego dnia marca roku następnego po zbiorach winogron.
Główna różnica pomiędzy koniakiem a armaniakiem, poza pochodzeniem, to fakt, że armaniak poddawany jest pojedynczej destylacji, podczas gdy koniak powstaje w wyniku destylacji podwójnej. Do jego leżakowania stosuje się zawsze nowe beczki z czarnego dębu z Gaskonii, z których dodatkowo uwalniają się aromaty. Moszczu nie wolno wzbogacać i zasiarczać.

Leżakowanie: idealnie dojrzałe do picia, przechowywać w chłodzie.

Temperatura serwowania: 12-15°C, w kieliszkach zwanych koniakówkami. Konieczne jest napowietrzenie trunku, poprzez wprawianie go w ruch w kieliszku.

Pojemność butelki: 0,7 litra, wysokość butelki – 23,5 cm. Butelki pojedynczo pakowane.

Zawartość alkoholu: 41,0%.

Grupa cenowa: D

There are yet no reviews for this product.
Top