Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.
Champagne Mandois Brut Origine
Champagne Mandois Brut Origine
Art. nr 6033
Obszar uprawowy: Francja, Champagne, prywatne winnice kolo Epernay i Pierry, gospodarstwo rodzinne od 1735 roku.
Szampan biały, wytrawny. Jest to szczególny aperitif, wyśmienity do ostryg, zup, owoców morza, drobiu, pasztetów z cielęciny.
Bukiet przypomina kwiecie, cytrusy, biały chleb, z typowym niuansem drożdży.
Kolor: jasny, słomkowożółty, drobnoperlisty (Mousseux = musujący).
Smak: wino wyraźnie pełne, z uwydatnioną pełnią owoców, duża baza minerałów, smak elegancki, rasowy, ekstremalnie długi i głęboki.
Winogrona: 40% Chardonnay, 30% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier. Tłoczone białe grona, owoce wyłącznie z własnych winnic.
Leżakowanie: powinno się pić młode. Można je przechowywać kilka lat, wytwarza się wówczas delikatna szlachetna wystałość.
Serwowanie: 8–10°C. Szkło powinno lekko zaparować.
Pojemność butelki: 0,75 litra, typowa, ciężka butelka do szampana.
Zawartość alkoholu: 12,0%.
7,0 g/l kwas, 9,8 g/l - cukier resztkowy. Brut = od 0 do 15 g/l pozostałego cukru.
Grupa cenowa: D.