Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

2016 Valpolicella Ripasso Classico Superiore

2016 Vendemmia Valpolicella Ripasso Classico Superiore

Prestiżowe czerwone wino, którego nazwa nawiązuje do jego ponownej fermentacji.
Bywa określane jako 2. etykieta Amarone – wino ma wielu zwolenników i amatorów.

Art. 3005 - czekamy na dostawę

Obszar uprawowy: Włochy – prowincja Werona, winnice położone na zboczach w gminie Sanem Pietro In Cariano w samym sercu Valpolicella Classica. Tradycyjny wyrób wina stosowany w tym regionie od czasów starożytnych.

Wino czerwone, wytrawne. Wspaniałe do czerwonego mięsa, twardych i półtwardych serów a także risotto i innych włoskich potraw.

Bukiet: intensywna, charakterystyczna woń owoców w harmonii z pikantnymi nutami. Wino o wyjątkowej strukturze i stylu.

Kolor: rubinowy, z refleksami granatu.

Smak: świeży i aksamitny z miękkimi taninami, pełny i trwały.

Winogrona: 60% Corvina i Corvinone, 30% Rondinella, 10% Molinara i inne, druga fermentacja po Amarone.
Ripasso (ponowne przejście) oznacza specjalny proces: do gotowego czerwonego wina dodaje się częściowo przesuszone skórki winogron pozostałe z fermentacji Amarone, zawierające dużo cukru i drożdży. Dzięki temu wino zawiera typowe smaki Amarone, ale jest lżejsze.
Starzenie w beczkach dębowych 225-litrowych BARRIQUE.

Leżakowanie: bez problemu kilka lat. Pełną dojrzałość wino osiągnie w 2023.

Temperatura serwowania: 16-17oC. Podawać najlepiej w dużym szkle do czerwonego wina, solidnie napowietrzamy.

Pojemność: 0,75 litra, wysokość butelki 32,0 cm.

Zawartość alkoholu: 14,0%.

5,,04 g/l - kwasowość, 3,2 g/l - cukier resztkowy.

Grupa cenowa: C

There are yet no reviews for this product.
Top