Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

2013 Santome Raboso D.O.C.

2013 Santome Raboso D.O.C. Piave Parcel 912
Niewielkie rozlanie – grono endemiczne!

Art. 3912

Obszar uprawowy: Włochy – Carboncine, region Wenecja Euganejska, prowincja Roncade.
Gleba zawierająca glinę (50-60%). Zbiory ręczne – drugi tydzień listopada.

Wino czerwone, wytrawne. Wspaniałe wino do picia solo lub w towarzystwie potraw. Dziczyzna będzie wspaniałym kompanem tego wina, gorzka czekolada, stek z rekina.

Bukiet: wino intensywne, dojrzałe, złożone, bardzo eleganckie. Wyczuwalna gałka muszkatołowa, pieprz, suche siano a nawet dżem wiśniowy. Delikatne nuty mięty i eukaliptusa.

Kolor: intensywna rubinowa czerwień z granatowymi refleksami.

Smak: pełny, bogaty, miękki i harmonijny, owocowy, z wyraźną taniną i wytrawnym finiszem. Wino bardzo głębokie i pełne w smaku, niesamowity efekt ściągania w ustach.

Winogrona: 100% Raboso, zwane czasami Raboso Piave od nazwy płynącej niedaleko rzeki. Grono to daje wino głęboko zabarwione, o wysokiej zawartości garbników i alkoholu, a także kwasowości. Wino dojrzewa w dębowych beczkach barrique nawet do 30 miesięcy, co łagodzi jego kwasowość i nadaje szeroki, pełny bukiet. Doskonałe wino do starzenia, w pełnej dojrzałości zaliczane do wielkich win weneckich.

Leżakowanie: wino długowieczne, może leżakować 20-25 lat. Warto zakupić karton i pozostawić do dalszego dojrzeania.

Temperatura serwowania: 18-20oC, potrzebuje powietrza.

Pojemność: 0,75 litra, wysokość butelki – 30,5 cm.

Zawartość alkoholu: 14,5%.

6,1 g/l - kwasowość, 4,47 g/l cukier resztkowy.

Grupa cenowa: C.

There are yet no reviews for this product.
Top