glowne3

 

Cena wina z etykietą Klienta wymaga indywidualnej kalkulacji.

2016 El Burro D.O. (Green Label)

2016 El Burro  D.O. Terra Alta (Green Label) - Osiołek

Art. 505501

Obszar uprawowy: Hiszpania – Katalonia - Terra Alta. Gleba gliniasto-kredowa, uboga w związki organiczne. Stare krzewy, ręczne-późne zbiory winogron.

Wino czerwone, półwytrawne/półsłodkie. Idealne do ostrych potraw, dań z grilla z wyraźnym dymnym posmakiem. Świetnie współgra z sandaczem i tilapią. Idealne do ślimaków i żabich udek oraz małych przekąsek z kawiorem. 

Bukiet: nuty kawy i czekolady przeplatają się z aromatami wanilii i kandyzowanych czerwonych owoców. Bukiet wyraźny i zachwycający.

Kolor: ciemny, wyraźny, głęboki – refleksy granatu i purpury.

Smak: świetnie zbudowane wino o mocnej strukturze, ale delikatnych i subtelnych taninach, które nadają mu aksamitną gładkość. Na finiszu miłe i ciepłe doznanie przyjemnej, delikatnej słodyczy. Wino łechce każde podniebienie i zadowala najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

Winogrona: kompozycja najlepszych gron z Terra Alta: Garnacha, Syrah, Merlot.     
4 miesiące Barrique – nowy dąb francuski – jedne z najlepszych beczek na świecie.

Leżakowanie: dobrze smakuje już 3-4 letnie, apogeum smaku osiągnie po 5-6 latach, wtedy nabierze szlachetności i pozwoli delektować się każdą kroplą. Wino musi odpoczywać po transporcie przynajmniej 30 dni w miejscu gdzie będzie degustowane.

Temperatura serwowania: 15-17oC, delikatnie chłodzimy, wino potrzebuje sporo powietrza do otworzenia bukietu.

Pojemność: 0,75 l, wysokość butelki -  31,5 cm.

Zawartość alkoholu: 14%.

4,95 g/l - kwasowość,  25,70 g/l - cukier resztkowy.

Grupa cenowa: B

There are yet no reviews for this product.
Top